background image
Met stil verdriet melden wij u het overlijden van Hugo Vanderstadt. Bekijk rouwkaart.Tulikivi:
MASSAKACHEL IN SPEKSTEEN

Speksteen massakachels zijn warmteaccumulerende houtkachels, die men slechts een paar uur hoeft te stoken voor 24 uur warmte. De speksteen massakachel kan bijzonder veel warmte opslaan in een klein volume en is bovendien hittebestendiger dan metaal. Deze massieve speksteenkachel is ook perfect in staat om goedkope zachte houtsoorten zoals den of spar te verbranden, zonder risico op teerafzetting in de schoorsteen. Een doorsnee speksteen massakachel verbruikt dagelijks slechts 10 tot 20 Kg hout/dag. Deze warmtebatterijen besparen enorm op het energieverbruik en kunnen de verwarmingskosten sterk doen dalen. De terugverdientijd van een speksteen massakachel varieert in de meeste gevallen van 3 tot 7 jaar.

Misschien wel het belangrijkst voor het wereldwijde succes van deze kachels is de behaaglijke stralingswarmte, een echte steun in koude winterdagen. Koude voeten behoren met een speksteen massakachel tot het verleden en inzake binnenhuisklimaat valt vooral op dat de lucht niet uitdroogt. De infrarode stralingswarmte is een bron van kracht en vitaliteit en ook de huid heeft er zichtbaar deugd van. De natuurstenen kachels bieden ook extra voordelen inzake veiligheid, ook voor kinderhandjes.

De moderne spekstenen massakachels zijn luchtdicht en zijn voorzien van buitenluchtaanvoer en hebben een beperkte warmteafgifte.

Vermogen: vanaf 7 Kw.

Tevens kan men met pellets of stukhout stoken.

DE CV pellet spekstenenkachel heeft het voordeel van de langzame warmteafgifte.
Een combi-boiler van 500 liter is aangewezen.
De warmte die naar de boiler wordt afgeleid is ongeveer 50 %. Hierdoor wordt oververhitting voorkomen in passiefhuizen en lage energiewoningen.

Passiefwoningen:
Hier hebben enkel kleine massieve speksteenkachels zin, want deze bieden al meer dan voldoende vermogen. Ze zullen de meeste dagen gestookt worden met minder dan de maximale hoeveelheid hout per stookperiode en 2 maal per dag stoken zal niet nodig zijn. Deze woningen kunnen het aldus stellen zonder warmtepomp of extra CV-ketel. De watertemperatuur geleverd door de kachel zal dan afgestemd moeten worden op de behoefte aan warm water voor sanitair gebruik en zonnepanelen zullen essentieel zijn om de behoefte aan sanitair warm water buiten het stookseizoen te dekken.

Lage-energiewoningen:
Hier kunnen zowel kleine, middelgrote als grote massieve speksteenkachels effectief toegepast worden. Dit is afhankelijk van de effectieve warmtebehoefte (ook sanitair) en van de wens om steeds met één stookbeurt per dag voldoende warmte te produceren. Ook deze woningen kunnen het aldus in principe stellen zonder warmtepomp of extra CV-ketel. De watertemperatuur geleverd door de kachel zal dan afgestemd moeten worden op de behoefte aan warm water voor sanitair gebruik en zonnepanelen zullen essentieel zijn om de behoefte aan sanitair warm water buiten het stookseizoen te dekken.